Léto - nejlepší období pro zmrzlinu, nebo ne?

Je přeci každému hned jasné, že léto je prostě období zmrzliny. Zmrzlináři si mnou ruce nad tučnými výdělky a děti jásají. Nebo je to jinak?

Léto je období, kterému vládne tzv. element Ohně. Tato energie začíná kolem 5. května a končí na začátku srpna, kdy přicházejí energie Kovu. Navíc se k energii Ohně v červenci přidává energie Země a to tedy znamená, že nejsilnější energie léta vládnou v květnu a červnu.

Energie Ohně přinášejí život, ale v přehnané míře i smrt (ostatně jako vše). A protože Oheň je v průběhu června nejsilnější (nastává zde také letní slunovrat – tj. nejdelší den, nejsilnější Slunce), je potřeba jeho sílu vyrovnávat. Nejrychlejším způsobem, jak můžete energii Ohně snížit je využít energie elementu Vody. Tento prvek přináší hlavně chlad a proto ho obsahují všechny věci, které chladí – tedy i ZMRZLINA. Pokud jste tedy milovníky zmrzliny, pak v červnu je „vaše hlavní sezona“. Můžete si dopřávat této lahůdky co hrdlo ráčí. Ale i zde pozor na příliš přehnané množství. Pokud byste zkonzumovali zmrzliny příliš mnoho najednou, nebo byste ji tzv. „zhltli“ velmi rychle, pak můžete posílit energii chladu v těle do té míry, že vás ovládne a přivodí vám nemoci, které s chladem souvisí. Nemusíme mluvit ani o nachlazení, ani o „rýmičce“ apod.  V létě je to právě ve spojení s horkem angína. Ta se dostavuje právě v situacích, kdy vládne velké horko, tj. převaha energie Ohně a náhle ji napadne silný chlad. A to je prostředí, které miluje angína. Nemusí být samozřejmě spojena jen se zmrzlinou, ale je to též situace, kdy se ve velkém horku koupete v příliš studené vodě (pozor, nemá toto nic společného se saunou a následnou ledovou koupelí, to je jiný „mechanismus“). Takže zmrzliny si opravdu pořádně dopřávat můžete, ale chce to pomalu, postupně. Ideální je, když se vám povrch zmrzliny mírně roztaje.

Záleží na chuti? Rozhodně. Každá chuť náleží k danému elementu a proto vytváří příslušnou energii. Je proto velký rozdíl mezi tzv. smetanovými zmrzlinami a vodovými zmrzlinami. Ty smetanové nemají tak silnou energii Vody, jako právě ty vodové. Takže vodové zmrzliny vás ochladí více, než ty smetanové. Stejně tak mají vliv na působení zmrzliny suroviny, ze kterých je vyrobena. Pokud je zmrzlina např. okurková, mátová, melounová apod. bude mít chladící účinek vyšší, než zmrzlina čokoládová, oříšková, či banánová. Takže volte s rozmyslem a konzumujte s rozumem

Autor: Jirka Černák | pátek 10.6.2016 9:29 | karma článku: 9,12 | přečteno: 256x