Naučte se dávat bez nároku na odměnu - přijde sama

Tato výzva je stará mnoho tisíc let. Objevuje se ve všech starých moudrých textech a knihách, Tao Te Ťing (Dao De Ying) nebo Bibli nevyjímaje.

Je to stará moudrost a pravda, kterou lidé stále přehlížejí a škodí tím sami sobě. Umění dávat je jedno z největších a nejdůležitějších umění života.

Mnoho lidí svými skutky i celými životy prokázalo, jak velká pravda a moudrost to je: dávat bez nároku na odměnu. Vyzkoušeli jste to někdy? Ne? Možná ano, ale vůbec jste si to neuvědomili. Většina rodičů toto umění aplikuje při vánočních svátcích. Dávají svým dětem dárky a vědí, že za to nedostanou žádnou „klasickou“ odměnu. Ale ta radost, která jde opravdu od srdce, když vidí své dítě šťastné, nadšené, plné radosti je něco, co je tou skutečnou a opravdovou odměnou. Pocit, kdy víte, že jste pro někoho udělali něco, co mu přináší štěstí, radost a spokojenost je jeden z nevětších darů, který můžete v životě dostat. A tento dar můžete získat jen a pouze, když sami dáte a neočekáváte odměnu. Nemusíte dávat ani nic velkého či drahého. Často stačí někomu věnovat úsměv, pohlazení, objetí. Dělat něco pro druhé člověka skutečně a opravdově naplňuje. Když něco děláte a neočekáváte žádnou odměnu a prostě to DĚLÁTE PRO DRUHÉ, ani vás nenapadne je nějak ošidit či podvést. Prostě ze sebe v tu chvíli dáte to nejlepší, co máte.

Jakmile ale začnete usilovat o odměnu, začnete v hlavně ihned kalkulovat. Chcete dostat víc, než dáváte. Dáte 100 a chcete dostat 200. Pokud víte, že dostanete jen 100, dáte jen 50 a budete se tvářit, že dáváte také 100. tento přístup dostat za každou cenu více, než dám se dokonce začal „oceňovat“ jako umění „obchodovat“ (a přitom toto skutečné obchodování vůbec není). Pokud se ale naučíte dávat ze sebe to nejlepší bez ohledu na velikost odměny, změní se celý váš život. Budete prožívat úplné naplnění a štěstí. A co víc, zjistíte, že aniž o odměnu usilujete, začne se vám vaše úsilí mnohonásobně vracet. Možná ne hned, ale vše chce svůj čas. Jednoho dne to přijde a vy budete ZÍRAT, co všechno se vám začíná vracet zpět. Toto platí pro všechny oblasti života – práce, byznys, vztahy, rodina, láska, přátelství…… (jak říkají Angličané: „You name it.“). Naučte se to také. Začněte to v životě aktivně používat a uvidíte, jak dramaticky se zvýší kvalita vašeho života.

Autor: Jirka Černák | úterý 28.6.2016 9:00 | karma článku: 11,09 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Jirka Černák

Červenec- měsíc Kozy

1.7.2016 v 12:52 | Karma: 8,77

Jirka Černák

Koruna a víra

29.6.2016 v 8:58 | Karma: 10,32

Jirka Černák

Léto v modré

23.6.2016 v 8:57 | Karma: 10,65